Organizația Mondială a Sănătății trage un serios semnal de alarmă cu privire la sănătatea populației globală și anunță că, până în anul 2050, numărul cazurilor de cancer va crește cu 35 de milioane de noi caazuri (77% față de anul curent).

Specialiștii spun că principalele cauze sunt reprezentate de fumat, consum de alcool, obezitate și, mai ales, poluare. În special poluarea aerului. Mai mult, recrudescența cazurilor reflectă și îmbătrânirea unui segment serios al populației (creșterea duratei medii de viață), dar și expunerea la un mediu din ce în ce mai nociv și mai plin de riscuri.

Se estimează că țările dezvoltate vor cunoaște cel mai mare număr de cazuri (cel puțin 4,8 milioane). Însă, dacă vorbim în procente, atunci țările în curs de dezvoltare vor fi cele mai afectate, cu o creștere de 142%. În țările cu un nivel mediu de dezvoltare, creșterea va fi de 99%. Practic, se va dubla numărul de cazuri până în anul 2050.

Pe lângă toate aceste cifre, mai există un aspect important, subliniat de specialiști. Acela că țările care alocă cele mai puține resurse pentru prevenția și tratarea cazurilor de cancer vor duce greul luptei cu această maladie.